Back Cover

“1905. aasta Eestis. Massiliikumine ja vägivald maal. Sotsialistid ja terroristid. Mälestused. 3 raamatut”

49.90

2 laos

1905. aasta revolutsioon oli pöördepunktiks eesti rahva ajaloos, andes võimsa tõuke ühiskonna uuenemisele ja valmistades ette teed Eesti riiklikule iseseisvusele. Esimest korda haaras võitlus vabaduse eest suuri inimhulki linnas ja maal. Tsaarivalitsus surus rahvaliikumise maha massiivse sõjalis-politseilise terroriga, karistussalkade ja sõjakohtute käe läbi hukkus sadu inimesi.

  1. Raamat “Massiliikumine ja vägivald maal”
    See raamat räägib 1905. aasta sündmustest Eesti külas rõhuasetusega ühiskondlikel ideedel, uutel institutsioonidel ja inimeste käitumise motiividel. Vaatluse all on alternatiivse võimu loomise katsed, rahvakoosolekud, mitmesuguste ülesannetega komiteed, erakonnad maal. Autori huviväljas on tööliste ja talupoegade ülestõus, millega kaasnes väigivald ja baltisaksa mõisnike vara massiline hävitamine ja riisumine. Esmarkordselt tuuakse teaduslikku käibesse suur valik nende sündmustega seotud dokumente ja materjale.
    Raamat on järg autori varem ilmunud teostele hilise Vene impeeriumi moderniseerimise teemadel.
  2. Raamat “Sotsialistid ja terroristid”
    See raamat räägib sotsiaaldemokraatlike organisatsioonide tekkimisest Eestis ja nende võitlusest isevalitsusliku korra vastu rõhuasetusega võitlusvahenditel ning vägivalla ja terroriga seotud aspektidel. Vaatluse all on sotsialistide valmisolek relvastatud ülestõusuks, nende üleskutsed lendlehtedes ja tegelikud sammud. Autor on analüüsinud ja kirjeldanud vägivaldseid episoode linnas ja maal, mis olid suunatud mõisnike ja võimuesindajate vastu. Uurimuse kuulub kroonika tähtsamatest sündmustest Eestis, Venemaal, Lätis ja Soomes aastail 1904-1907, mis tugineb uuematele käsitlustele ja on abiks raamatu peateemas orienteerumiseks.
    Raamat on teine köide autori kolmeosalisest uurimis- ja publitseerimisprojektist “1905. aasta Eestis”.
  3. Raamat “Mälestused”
    See raamat räägib revolutsioonisündmustest nendes osalenute ja kaasaegsete silmade läbi. Lugejani tuuakse valik enamasti seniavaldamata mälestusi Eesti arhiividest, mille üleskirjutused pärinevad 1930. aastatest. Valdavalt on need intervjuud, mida 1905. Aasta Selts valmistas ette publitseerimiseks teose “Punased aastad, I” (1932) järjena, kuid mis jäid ilmumata.
    Kogumikus avaldatakse tervikuna Voldemar Juhandi kogutud ja koostatud kaheosaline mälestuste kogu “Rahvamälestisi 1905. aastast Eestis”, mis valmis 1934. aastal tema uurimismatkade tulemusena Harju-, Lääne-, Järva- ja Pärnumaale mõisapõletamise alale.
    Raamat on kolmas köide autori kolmeosalisest uurimis- ja publitseerimisprojektist “1905. aasta Eestis”.
Tootja

Toomas Karjahärm

Seisukord

uus


Raamat on uus

Kaal

2275

Kirjastus

Argo

Ilmumisaasta

2013-2016

Lehekülgi

1536

Mõõdud

Tavaformaat

Kaaned

Kõvakaaneline

Ülevaated

Pole ühtegi ülevaadet.

Ole esimene, et hinnata ““1905. aasta Eestis. Massiliikumine ja vägivald maal. Sotsialistid ja terroristid. Mälestused. 3 raamatut””

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga