Koduaia peenralt võetud värsked herned ja keedetud aedoakaunad võiga on väga hõrgud. Ingrid Bender tutvustab herne- ja oaliike ja nende teisendeid, sordirühmi ja sorte. Ta õpetab, kuidas kõiki neid maitsvaid ja kasulikke taimi kasvatada ja kuidas saada hakkama levinumate haiguste ja kahjuritega.
Proovige kindlasti Eestis aretatud hernesorte: külvates nii varaseid, keskvalmivaid kui hiliseid herneid, kestab saagiaeg 1-1,5 kuud. Aedoad on külmakartlikud. Te ei jää saagita, kui kasvatate taimed ette ja kaitsete neid öökülmade eest. Aedoasortide seemet on meil nüüd müügil väga laias valikus. Seemnete kuju ja värvuse järgi jaotuvad need sordirühmadesse. Lugedes saate teada, millised on nt ’Borlotto’, ’Calypso’, ’Cannellini’, ’Black Turtle’ või ’Pinto’ tüüpi oad.
Kui aedherned ja põldoad on paljudele vanad tuttavad, siis julgemini võiks katsetada ka suhkruherne ja kikerherne, latt- ja õisoa, lobaoa ja põldsojaga, millel samuti on Eestis aretatud sort ’Laulema’. Oma peatükk on pühendatud ka harilikule läätsele, mida vanasti kasvatati igas talus.
Ingrid Bender töötab Eesti Taimekasvatuse Instituudis teadurina 1992. aastast. Tema kirjutatud on ka menukas „Maalehe tomatiraamat“. Benderi peamised tegevusvaldkonnad on aedherne- ja tomatisortide aretamine ja uurimine kollektsiooniaias. Benderi aretatud on nt uus aedhernesort ’Virges’.
Ülevaated
Pole ühtegi ülevaadet.