Retseptisari “Soolatera”
Kartul (Solanum tuberosum) on maavitsaliste perekonda kuuluv taim, milleta enamik meist oma toidulauda ettegi ei kujuta. Pärit on kartul, mida meie traditsioonis ka “teiseks leivaks” kutsutakse, Lõuna-Ameerikast, Andide kõrgemägedest. Just sealt leidsid hispaanlased 16. sajandil oma vallutusretki tehes kultuurtaime, mille mugulad kõlbasid süüa. Mõistagi tõid meremehed taime koju kaasa. Hispaaniast levis kartul ka Itaaliasse, Inglismaale ja mujale. Eestisse jõudis kartul esmakordselt 18. sajandi keskel.
Maailmas tuntakse tänapäeval üle 1000 kartulisordi, kuid põhiolemus on kõigil üks: see on toitev, aga vähese energiasisaldusega köögivili, mis kalorsuselt on võrdne õuna või apelsiniga.
Ehkki kartuli valmistusviise on väga palju, armastan mina kõige rohkem ahjukartuleid. Küpsetan neid kõige meelsamini fooliumis ja pakun siis igasuguste mõnusate lisanditega. Soovitan Sullegi. – Martti Koppel
Ülevaated
Pole ühtegi ülevaadet.